Sedan årsskiftet har Bara varit utan gatukök och kiosk. För ägaren Alexandros Kiotseridis är planerna på att öppna igen långt borta. – Jag vet inte vad jag ska göra. Det är självklart tråkigt att ett litet samhälle som Bara inte ska få ha en kiosk, säger Alexandros Kiotseridis.

Läs mer på Sydsvenskan.se

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
SKD rapporterar idag att nu skall äntligen kulturskolan komma igång i den norra kommundelen. På måndag börjar bildundervisning i Bara och veckan därefter påbörjas dans i Klågerup. Till hösten skall både bild o dans finnas på båda platserna
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Fyra misstänkt narkotikapåverkade ungdomar omhändertogs i Bara under onsdagen. Vid en husrannsakan i en bostad hittade polisen flera förpackningar med hasch.

Lär mer på Skånskan.se

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

I Barakulien bjöds de yngre barnen på måndagen på en musikalisk skattjakt. Skatten bestod av en resväska full med flera ovanliga instrument som barnen glatt började spela på. Det musikaliska äventyret Skattjakten vänder sig till barn i åldrarna 1-5 år. 2500 barn i Skåne och Småland har sett föreställningen.

Läs mer på Skånskan.se

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Boende vill ha ner hastigheten genom byn

Det körs för snabbt och sikten är för dålig. Det menar de boende i Bara kyrkby som nu vänt sig till kommunen och Vägverket för att få sänkt hastighetsbegränsning genom byn. - Man blir orolig för barnen och rädd att det ska hända något, säger Per Brorsson som bor i byn.  Genom hela Bara Kyrkby är det 70 som gäller, men de boende skulle helst se en sänkning till 50. 

Läs mer på Lokaltidningen.se

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Villaföreningen har skickat följande skrivelse till statsrådet och chefen för miljödepartementet:

Ang. överklagande av detaljplan för Bara Centrum, Svedala kommun. Länsstyrelsens beslut, dnr M 2009/351/FP

Värby Villastad är en ideell förening i Bara som har till syfte att ta tillvara villaägarnas intressen. Villaföreningen har fler ca 600 medlemmar (hushåll) och är en av de större lokala föreningarna i landet.

Villasamhället i Bara består av villor som till största delen byggdes under 1960-70-talet och till stor del bebos av personer/familjer som flyttade till Bara under nämnda tidsperiod. Deras barn har nu lämnat Bara och många föräldrar bor kvar i stora hus som kräver mycket skötsel. Dessa Barabor har under en längre tid önskat att flytta till ett bekvämare boende i Bara. Villaföreningen tänker särskilt på de ensamma äldre damer som bor i villor och vill flytta till lägenhet i Bara Centrum för att kunna bo kvar i invand miljö.

När nu möjligheten finns till ny bebyggelse har nästan alla Barabor ställt sig bakom förslaget.

Besvikelsen är stor i samhället att överklagandet av planen har orsakat förseningar. Åtskilliga debattinlägg i tidningar och på nätet har uttryckt stort bekymmer och besvikelse att projektet har blivit försenat. Se ett debattinlägg av många som bifogas.

Värby Villastad vädjar och ber till Departementet att omgående behandla överklagandet eftersom genomförandet an detaljplanen har stor betydelse för Bara och dess invånare. Ärendet borde vara lätt att behandla.

För Värby Villastad,
Bengt Ohlsson

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Image 

Funktionen "Kontakta oss" på Baraportalen, under menyvalet "Om Oss..."  som ger besökare möjlighet att tipsa om evanemang, lämna synpunkter på portalen och annat, har under en kort period varit ur funktion - vi beklagar detta.

Anledningen till problemet var att man från internetleverantörens infört en begränsning som blockerat utgående e-post (s.k SMTP-mail). Vi har korrigerat inställningarna på websiten för att komma förbi problemet och allt skall nu fungera som det skall igen.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Image 

Ett medborgarförslag som lämnats till kommunen angående välkomstskyltar i Bara har nu behandlats av kommunstyrelsen. Fullmäktige har beslutat att förslaget skall överlämnas till tekniskt utskott för beredning.

Dom digitala skyltar som planerats inom Svedala kommun, även för infarterna till Bara har stoppats av kostnadsskäl. Förhoppningsvis kan en enklare välkomstskylt av den typ som den som villaföreningen föreslår vara ett intressant alternativ i besparingstider.

Villaföreningens tävling engagerade mängder av barabor och genererade hundratals kreativa förslag som tidigare publicerats på Baraportalen.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Den 4 mars direktsänder kommunen för första gången kommunfullmäktiges sammanträden via Internet.

Mötet den 4 mars är ett "Diskuterande fullmäktige" där kommundirektör och verksamhetsansvariga gör en tillbakablick på 2008.

Vill du vara på plats och ställa frågor och diskutera är du välkommen till Naverlönnsalen kl 19 i kommunhuset. Vill du hellre se mötet eller ta del av ett visst ärende i efterhand surfar du in på svedala.se när du själv har tid och lust.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Annons
Annons

Login