affisch pdf

Fru Görvel - kvinna i grevefejdens tid

Välkomna ut till den gröna bokskogen och Torups Stallar för att uppleva Fru Görvel Fadersdotter Sparres liv och öde!
För 500 år sedan, år 1517, föddes Görvel. Hon beskrivs som nordens rikaste kvinna med konunga- och hövdingaätters blod i sina ådror. Maka, mor och stamfru till Torup, det röda slottet i skogen. Där lät hon bygga in sina drömmar, sitt hopp och sin kärlek. I en tid då Norden stod i brand av giriga egenintressen, intriger, korruption och ohämmat maktbegär.

"Fru Görvel - kvinna i grevefejdens tid" spelas i Stenladan, stallarna Torup.

PREMIÄR - Fredag 9 juni, kl.19.00
Lördag 10 juni, kl. 13.30 och kl. 16.00
Söndag 11 juni, kl. 13.30 och kl. 16.00
Tisdag 13 juni, kl. 19.00
Onsdag 14 juni, kl. 19.00
Torsdag 15 juni, kl. 19.00
Lördag 17 juni kl. 13.30 och kl. 16.00
Söndag 18 juni kl.13.30

Förboka biljetter på www.kulturcentralen.nu. Biljetter på plats innan föreställningen i mån av plats.

 master 725633

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

UPPROP

PEAB INFORMERAR OCH SVARAR PÅ FRÅGOR ANGÅENDE BARA CENTRUM.

  • Tid: lördag 10 juni kl 12 00-15 00.
  • Plats: Värby Torg.


Barabor – möt upp!
Gör Er röst hörd!

Värby Villastad

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Mingla med Peab Svedala kommun

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Boende på Snickarevägen har fått men inte de på Mårten Bengtssons väg. Flera fastighetsägare som bor i närheten av de planerade bostadsmoduler som ska sättas upp för nyanlända ställer sig frågande till vilka som räknas som sakägare.

Skånska Dagbladet berättade nyligen om tio bostadsmoduler som Svedala kommun vill ha bygglov för att sätta upp i Klågerup nära Bangårdsvägen. Modulerna har en total yta på 14 kvadratmeter och en boyta på tio.

Bygg- och miljökontoret har skickat ut information till ett 30-tal hushåll. Dessa har fram till den 6 juni att yttra sig.
Nu undrar flera Klågerupsbor om informationen verkligen gått fram till alla och hur fastighetsägarna valts ut. Boende på Mårten Bengtssons väg i det nybyggda området Klågerups backar finns inte med på sändlistan. Det gör däremot fastighetsägare på Bagarevägen och Snickarevägen som ligger längre bort från platsen.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Svedala kommun ansöker om bygglov för att sätta upp tio bostadsmoduler på en av tennisbanorna i Klågerup. Modulerna har en bostadsyta på tio kvadratmeter och här ska man erbjuda boende till nyanlända.

60 fastighetsägare i Klågerup har fått brev från Svedala kommun med information om den bygglovsansökan som har lämnats in. Senast den 6 juni vill bygg- och miljökontoret ha in synpunkter på ansökan.

Under gårdagen hade inga synpunkter lämnats in men de som vill tycka till har ytterligare en vecka på sig.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Natten mellan fredag och lördag klippte tjuvar sönder staketet in till PGA i Bara och stal verktyg och maskiner till ett stort värde.

Gärningsmännen bröt sig även in i en husvagn där polska gästarbetare bor och stal deras mobiler, datorer och Playstation.
Stölderna genomfördes någon gång mellan 18 på fredagskvällen och 10 på lördagen.
Bland det stulna finns en högtryckstvätt, trimmer, två gräsklippare, motorsågar, verktygsskåp, svets, en laddningsstation och 25 kommunikationsradio.
Dessutom stals dieselolja och bensin, datorer, mobiler och ett playstation.
Brottsplatsundersökning är gjord.

Ur Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gå gärna in på GALLERI KVIS hemsida, i bloggen kan ni finna information om aktuella utställningar.

16:e maj kl 18.00 är det föredrag! 

Läs mer om GALLERI KVIS på hemsidan:

GALLERI KVIS

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Här samlades 3 000 personer för ett möte år 1395 som slutade med att kung Albrekt av Mecklenburg och hans son frigavs. Platsen var riksborgen Lindholmen som då var en imponerande försvarsanläggning.
I dag består platsen av en liten kulle.

För tio år sedan började konstnären Bertil Lundahl intressera sig för Lindholmen som i dag benämns som Lindholmens borgruin.

Han har letat i historieböcker efter fakta och med hjälp av sin egen fantasi skapat motiv som ger en fingervisning om hur det kan ha sett ut vid borgen som byggdes på 1300-talet.
Just nu pågår en utställning på Garvaregården i Trelleborg med de drygt 20 oljemålningar som han gjort på temat. Flera av dem finns också med i en folder som getts ut av Romeleås och sjölandskommittén.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Skabersjöskolans elevantal ökar, både i grundskolan och på förskolan. Nu är skolan i behov av en tillbyggnad av sitt kök.

Eftersom skolan är förklarad som byggnadsminne har fastighetsägaren tagit kontakt med länsstyrelsen. När en ansökan om bygglov lämnas in till bygg- och miljönämnden blir länsstyrelsen remissinsatns.
– Vi har bokat in ett möte med dem, berättar Patrik Arehov som är förvaltare på Skabersjöbygdens fastighets AB som äger fastigheten.
– Vi tyckte att det var lika bra att börja diskussionen hos länsstyrelsen så att vi får veta vad vi får och inte får göra.
Planerna befinner sig i ett tidigt skede. Det som planeras är en tillbyggnad på baksidan av huset.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Svedala kommun deltar i Krisberedskapsveckan 8-14 maj 2017. Det är en nationell kampanjvecka för att få dig som bor i vår kommun att börja reflektera över hur du tillgodoser behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer slutat fungera.

- Alla landets kommuner har en viktig roll i samhällets beredskap inför svåra påfrestningar. Intresset hos allmänheten för frågor som handlar om vår säkerhet och beredskap är dessutom större än på länge. Förberedda och engagerade invånare stärker vår kommuns samlade krisberedskap. Därför deltar vi i Krisberedskapsveckan, säger Mikael Jönsson, säkerhetschef i Svedala kommun.

Kampanjen ska väcka tankar
”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” Det är budskapet under årets kampanjvecka och syftar till att väcka tankar om den egna beredskapen och det egna ansvaret för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

- Krisberedskapsveckan ska öka kunskapen hos invånarna om den lokala riskbilden och hur vi kan förbereda oss för olika händelser då viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar. Det här är kunskap som invånarna behöver ha för att kunna förbereda sig och bidra aktivt vid en händelse, säger , säger Fredrik Kristell, krisberedskapssamordnare i Svedala kommun.

Så här informerar vi
Vi kommer att ta tillfället i akt att ge dig som bor i kommunen olika tips hur du hanterar den egna beredskapen samt berätta om hur vi informerar och vilka kanaler vi använder i händelse av kris eller större händelser som påverkar din vardag.

Bland annat kommer vi under veckan här på webbplatsen samt i sociala medier ge olika former av tips via kortare filmer, bilder och annat kampanjmaterial. Vi kommer även visa den speciella sektionen på förstasidan av svedala.se som vi använder vid större händelser.

Träffa FRG, frivilliga resursgruppen
FRG, frivilliga resursgruppen, kommer att dela ut flygblad och vattenflaskor samt visa upp en hemberedskapslåda för att på detta sätt göra invånarna medvetna om vikten av att ha en egen beredskap.

Program FRG


Fredag 12 maj kl 13_30 - 14:30 på Hemköp i Svedala
Fredag 12 maj kl 15:00 - 17:00 på ICA Svedala
Lördag 13 maj kl 11: - 13:00 på ICA Bara

Från Svedala Kommuns hemsida:

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Sida 7 av 141

7
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Login