Anmälningarna ökar
Det senaste året har fler än 4 000 anmälningar gjorts till polisen runt om i Sverige, en ökning med drygt 100 procent på ett år. Fenomenet kallas vishing och innebär att personer blir uppringda av människor som utger sig för att representera olika företag, myndigheter eller banker. De uppringda har lurats att lämna ifrån sig inloggningsuppgifter eller uppmanats att använda sitt BankID och som en följd av detta fått sina konton tömda.

Stora pengar
Det handlar om stora pengar. I augusti i år anmäldes 650 brott till ett värde av 37 miljoner kronor, den högsta siffran hittills för en enskild månad. September och oktober visar att antalet anmälda brott fortsätter öka, men brottsvinsterna har stagnerat.

Enligt polisen är bedrägerierna välorganiserade och många personer är inkopplade i varje brott. Nätverken har enligt polisen klara kopplingar till organiserad kriminalitet då de misstänkta också misstänks för grova vapen- och narkotikabrott.

Jan-Ingvar Nilsson förmedlar några handfasta råd:
Använd aldrig din bankdosa eller ditt BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta på telefon.
Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Från Svedala kommuns hemsida:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Tre personer greps efter att ha försökt bryta sig in i byggbodar i Svedala i natt.

Det var vi 00.30-tiden som en person ringde till polisen och berättade att flera personer försökta bryta sig in i byggbodan på en byggarbetsplats på Torggatan.

När polisen kom fram försökte gärningsmänenn fly men fångades in. Tre personer greps och misstänks nu för stöld.
På platsen anträffas misstänkt stöldgods i form av bland annat verktyg och kaffe.

Ur Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Mitt på onsdagen bröt sig tjuvar in i en villa i Bara.
Med sig tog de en klocka värd 10 000 kronor men troligen ytterligare värdesaker.

Det var någon gång mellan klockan 10.30 och 11.30 som en eller flera gärningspersoner bröt sig in i en villa på Sigvard Grubbes gata i Bara.

Inbrottet upptäcktes när husägaren kom hem och polis larmades till adressen.
På plats konstaterades att tjuvarna tagit sig in i huset genom att bryta upp ett fönster på huset södra sida.

I nuläget har husägaren konstaterat att tjuvarna stulit en klocka värd 10 000 kronor, men troligen har ytterligare saker försvunnit vilket nu ägaren ska kontrollera.
Polisen har inte gripit någon misstänkt för inbrottet.

Ur Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Söndagen den 9 december mellan kl 11.00 -15.00

Vi håller marknaden i känd traditionsenlig stil med försäljning av användbara artiklar kanske lämpliga till julklappar. Tillverkade med den lilla extra känslan.

Som vanligt har vi ungdomar från kommunens juniorbrandkår på plats med det likväl traditionsenliga spridandet av godis och med bra tips för att slippa få besök av räddningstjänsten på annat sätt än på julmarknaden.

Vi kommer att få besök av Burn Valley Swedala, kl 12.00, som framför linedance för oss. Tag chansen att dansa med och prova på när deltagarna visar oss.

Med vänlig hälsning Kerstin Ellström o Ann-Magreth Albin.

gift 3030279 340BURN VALLEY 3

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Söndagen den 9 december kl 11.00 - 15.00

För bokning av bord var god kontakta Kerstin på 0707- 686 180.

Mer information kommer!

Kerstin Ellström o Ann-Magreth Albin

jul

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Galleri KVIS årliga återkommande adventsutställning är här
I år har ett trettiotal utställare lämnat in alster till utställningen.

Vernissage idag kl 11-15
Öppet lördag och söndag kl 11-15,
förutom första advent då håller vi öppet kl 13- 19 som julskyltningen.

Utställningen pågår tom den 9 december.
Välkomna!

 

20181122 200816 2

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

På måndag 26 november kl 06:30–08:30 är vi på plats och inviger nya fina busshållplatsen i Klågerup. Det är genom Klågerupsinitativet som vi valt att fräscha upp området kring busshållplatsen och gjort det mer tillgängligt för dig som resenär.

Busshållplatsen har fått en ny busskur och cykelställ med tak. Bredvis busskuren är där en realtidsskylt för att du lätt ska kunna följa bussarna. Konstverket Förvecklingar av Staffan Nihlén är numera upplyst och står i närheten av busskuren.

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester inviger busshållsplatsen mellan kl 07:15 och 07:30. Vi är ett antal tjänstemän från kommunen som tillsammans med Skånetrafiken och företaget som kör bussarna, Transdev, som också är på plats och bjuder på kaffe från KaffeRista samt glögg och lussebullar. Dessutom delar vi ut små lysande överraskningar som är ett måste nu i vintermörkret.

Från Svedalas hemsida

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

För att öka sin kunskap om hur Svedalaborna uppfattar tryggheten genomför polisen varje år en trygghetsmätning. Resultatet använder polisen, tillsammans med oss i Svedala kommun, för att planera trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete.

När polisen presenterar sin årliga trygghetsmätning har resultatet för Svedala förbättrats på flera områden. Oron att utsättas för brott har minskat, liksom oron för bostadsinbrott. Dock ligger nivån för störande ungdomsgäng i tätorten Svedala fortsatt högt. Även trafiken är ett problem med bilar som kör för fort och buskörning med mopeder.

De allra flesta känner sig trygga
Svedala är en trygg kommun att bo och leva i. Problemindex fortsätter i stora delar att sjunka i kommunen. Resultatet visar en positiv utveckling genom att den upplevda tryggheten ökar samtidigt som utsattheten för brott minskar. För oss är de viktigaste förändringarna att antalet brott minskar och att tryggheten ökar. De allra flesta känner sig trygga i utomhusmiljön och avstår inte från några aktiviteter. Samtidigt minskar även oron för utsättas för brott och det är särskilt positivt att oron för inbrott i bostaden minskar.

Läs mer på Svedalas hemsida:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

uggla

Skånska Pixlar - Vernissage hos Anita på Börringekloster den 17 november mellan kl 14.00 - 16.00. Utställningen pågår t o m den 23 december.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Sida 9 av 151

9
Annons
Annons

Login