Förskolorna i Svedala har köpt in tio stycken eldrivna lådcyklar.
Med dem vill kommunen lära barnen om naturvetenskap och teknik.

I veckan började Svedala kommuns förskolor rulla ut sin nya satsning med lådcyklar. De tio cyklarna har fördelats på fem förskolor, två per skola.

Annika Kraft är biträdande utbildningschef på Svedala kommun.
– Vi börjar nu med en metodutprövning innan vi drar igång på riktigt i vår. Syftet med satsningen är att jobba mer med naturvetenskap och teknik med barnen. Ute på cyklarna kan lärarna samla stoff och barnen lär sig mer om natur och teknik i sin närmiljö, säger Annika Kraft.

Inom kort kommer kommunen att anställa en ämneslärare. På så sätt vill kommunen omsätta barnens upplevelser i undervisning.
– Barnen kan till exempel undersöka vatten under vintertid och på så sätt lära sig mer om is. Genom att bland annat se elledningar och annat i naturen kan barnen få ett intresse för hur teknik fungerar.
Grupper om sex barn i 4- och 5-årsåldern ska åka ut på tisdagar, onsdagar och torsdagar, och kommer under utflykten att besöka ämnesläraren i en undervisningslokal.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Ge ditt förslag till Årets Nätverkare 2018 i Svedala

Svedala-Sturup Rotaryklubb inbjuder till fri nominering till utmärkelsen ”Årets Nätverkare i Svedala 2018”.

Utmärkelsen ska tilldelas en, max två personer, verksam i Svedala kommun, som under året och gärna även tidigare aktivt arbetet för att bygga upp och/eller vidareutveckla ett/eller flera personligt och/eller organiserat nätverk.

Nätverkets inriktning ska vara att skapa och/eller vidareutveckla kontakten mellan personer inom i första hand Svedala kommun och regionalt.

Nätverk – vad står det för?
Nätverk avser här de kontakter som en person har med andra vare sig det sker genom personliga kontakter och /eller via Internet. Att nätverka innebär att man lär känna och/eller har kontakter med människor som i sin tur kan bidra till såväl den egna utvecklingen som till övriga i nätverket. Prioritet ska ges till nätverk som stimulerar yngres studie- eller yrkesval eller medverkar till ökat erfarenhets- och eller affärsutbyte mellan såväl personer som grupper.

Nominering och utdelning
Utmärkelsen ”Årets Nätverkare i Svedala 2018” kommer att tillkännages och delas ut i samband med Svedala Företagsmässa fredagen den 6 april 2018.
Nomineringen, som är öppen för alla, kan ske på via formulär på Svedala-Sturup Rotaryklubbs hemsida
www.rotary.se/svedala-sturup/home eller med post senast den 12 mars varefter urvalsarbetet tar sin start.

Tidigare Årets Nätverkare
Utmärkelsen ”Årets Nätverkare i Svedala” har tidigare tilldelats Anna Murgia och Anders Nissen.

För Svedala-Sturup Rotaryklubb

Ulf Selin

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Varje lördag fr o m den 3 februari mellan kl 10.00 - 12.00 har Lions Club Bara insamling av loppisprylar i Gamla Brandstationen i Klågerup.
Första försäljningstillfället blir den 24 mars mellan kl 10.00 - 13.00. Därefter blir det försäljning var 4:e lördag i månaden.
Lions tar emot hushållsartiklar, leksaker, kläder, verktyg, smycken, mindre icke stoppade möbler, böcker etc.
Det skänkta skall vara rent och säljbart.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Nya bostäder byggs i hela kommunen och det innebär också att det behövs flera platser i både förskolor och skolor.

Just nu pågår bostadsbyggandet i både Svedala, Bara och Klågerup. Byggkranar har blivit en vanlig syn och därför måste utbildningsförvaltningen också ha en planering för att det finns platser för nya invånare i förskolor och skolor.
I augusti öppnar Aggarpsskolan i Svedala med plats för 700 elever. Första läsåret blir den en 3-8-skola med drygt 600 elever för att sedan bli en 4-9 skola från höstterminen 2019.
De 300 elever som går i Nya Röda skolan (den delen av gamla Centralskolan som inte rivits) kommer att flytta till Aggarpsskolan i augusti.
– När Nya Röda är tom börjar vi att bygga om den till förskolelokaler. Här kommer det att finnas plats för 120 barn, berättar utbildningschef Johan Lundgren.
– Förskolan ska heta Floraparkens förskola och den beräknas bli klar i januari 2019.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Alla gymnasieelever som går i skolor i andra kommuner kommer från och med höstterminen att kunna köpa ett Jojo skola pluskort. Många elever har efterfrågat den här möjligheten och det är tack vare ett initiativ från en elev som detta nu blir möjligt.

Med ett Jojo skola pluskorts går det att åka med Skånetrafiken även på kvällar och helger under terminerna. Många elever som får ett busskort av kommunen har haft det här önskemålet. Att köpa till ett pluskort kostar cirka 500-700 kronor för ett läsår, två terminer. Kostnaden står eleven själv för men det är kommunen som köper in korten. För den som åker mycket tåg och buss blir det betydligt billigare jämfört med om man skulle köpt resorna på ordinarie sätt.
Pluskorten gäller dygnet runt alla dagar, även på lov och helger. Men bara under själva läsåret och inte på sommaren.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Flera garage på Spångholmsgatan har haft inbrott och både däck och fälgar har stulits.

Inbrotten upptäcktes i måndags morse. Från ett garage stals fyra däck och fälgar. Garaget var olåst men ägaren har uppgett att han brukar låsa.
Från ett annat garage stals också fyra däck. Här finns det misstanke om att tjuven tagit sig in genom en loftgång. För att ta sig ut har personen brutit upp garagedörren inifrån. Från ett tredje garage stals fyra fälgar. Här har garageporten brutits upp. Samtliga garage som haft inbrott finns på Spångholmsgatan i Bara.

Ur Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Om ett år ska Baras nya förskola med plats för 160 barn stå klar. Våren 2019 beräknas det bli inflyttning i de första husen på Bara backar. Ett område som när det är fullt utbyggt kommer att ha 240 nya bostäder.

Byggtrafiken är tät på förlängningen av Idrottsgatan i den västra utkanten av Bara. Uppe på en höjd byggs den nya förskolan. En gång- och cykelväg i en tunnel under Idrottsgatan är redan klar och terrasering och gatubyggnad pågår.

– Tidsplanen håller trots att väderförhållandena inte varit de bästa, konstaterar Fabian Christensson som är projektledare på Svedala kommun. I augusti kommer byggandet av de första bostäderna att starta.
– Intresset för området är stort. Jag har fått många samtal och det är samma sak för de olika exploatörerna. Vi kommer att ha en marknadsföringsdag här på området i mars.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Efter återkommande förstörelse har cykelpumpen i Bara tagits bort och det är i nuläget oklart när en ny kommer på plats. Pumparna i Svedala är bortplockade sedan tidigare eftersom Svedala kommun tröttnat på att ständigt laga dem.

För snart två år sedan installerades den röda cykelpumpen på Värbytorget i Bara.
Detta efter ett medborgarförslag från Malin Girke. Pumpen kostade omkring 10 000 kronor.

Inte bara cyklister utan även folk med rollatorer och barnvagnar gladdes åt att kunna fylla luft i sina däck.
Nu har gatu- och parkenheten plockat bort pumpen.
– Vi har haft problem med förstörelse hela tiden, berättar enhetschef Lennart Hansson.
– Slangen slits sönder och andra delar också. Ibland har man ryckt och dragit i pumpen så att delarna lossnat.
Pumpen har lagats ett flertal gånger. Det är svårt att hitta reservdelar och blir för dyrt i längden. Nu har pumpen plockats bort.
– Man bygger vid torget och vi får se vad som händer. Förhoppningsvis kan vi sätta upp en ny och stabilare pump när byggena är avslutade.
Även i Svedala har två cykelpumpar plockats bort sedan skadegörelsen blivit för omfattande.

– Vi förstår inte varför folk håller på så här och förstör hela tiden. Det känns mycket tråkigt.
Den enda cykelpump som kommunen ansvarar för finns just nu vid Stortorget i Svedala

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Bara Mineraler oroas av planerna på nya bostäder strax intill företaget och konstaterar att det är med bestörtning som man tagit del av översiktsplanen.

I ett yttrande från styrelsens ordförande Inge Haby meddelar han att företaget kommer att kämpa emot den planerade bebyggelsen.
– Bara tätort behöver fler arbetsplatser inte mindre för att vara ett levande och attraktivt samhälle. Vår arbetsplats har i mer än 100 år gett arbete åt traktens folk. I dag arbetar fler än någonsin här och vi önskar att kunna expandera.

– Vi vill inte vara verksamma i en kommun som motverkar detta, skriver Inge Haby till Svedala kommun.
Han yttrar sig över förslaget till översiktsplan. I planen har Svedala kommun lagt in ett utbyggnadsområde som gränsar till företaget i väster.
Bara Mineraler hade under våren 2017 ett möte med Svedala kommun. Då diskuterades den framtida bebyggelsen och företagets framtidsplaner. Nu kan Inge Haby konstatera att inget av det som företaget framförde har beaktats i översiktsplanen.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Längst in i den öde korridoren i centrumbyggnaden huserar folktandvården sedan 1975. Snart startar byggandet av nya lokaler.
Många som flyttat från både Bara och Klågerup fortsätter att gå hit.

– Ibland blir vi själv förvånade över att folk hittar hit nu när halva centrumbyggnaden är riven, berättar klinikchef Helene Krook och kliniksamordnare Louise Sandström. En del frågar om vi verkligen finns kvar här och det gör vi ett tag till.
– Givetvis ser vi mycket fram emot de nya lokalerna där vi också får flera behandlingsrum och helt ny inredning och övrig utrustning. Många vet inte om att vi ska flytta men det berättar vi för alla som kommer hit.

Folktandvården Skåne har haft olika namn sedan den flyttade in i de här lokalerna i Bara.
Numera samarbetar kliniken med Folktandvården Videdal i Malmö. Helene Krook är klinikchef för båda.
– Med tanke på hur länge vi varit här så är lokalerna välhållna, fortsätter de båda. Våra yngsta besökare är i ettårsåldern och vi har många som är över 90 år också.
– En del är nyinflyttade. Andra har gått här sedan de var små och kommer hit nu med sina barn. Det är en härlig blandning av olika åldrar här, fortsätter de båda.
Utanför pågår byggandet av nya lägenheter vid Torggatan. Folktandvårdens eget nybygge har inte startat än men snart. Nya lokaler ska byggas av Volito fastigheter där det tidigare fanns en Icabutik.
– Om planen håller ska det bli inflyttning i november. Det är jätteroligt att folktandvården satsar på kliniken och nya lokaler i Bara.
– Baraborna blir bara fler och fler. Vi ligger nära Malmö. Vi utökar våra öppettider, satsar på drop in, har allmän- och specialistkompetens, jobbar hälsofrämjande och vill förebygga och vara tillgängliga för våra kunder, tillägger Helene Krook.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Sida 9 av 141

9
Annons
Annons

Login