Hej kära Bara och Klågerupsbor.

Då har det gått en månad sen jag skrev sist och här kommer senaste nytt om vad som hänt i era orter 13 augusti – 30 September.

Brottsligheten
I Svedala kommun har det skett 276 anmälningar OBS att om ni tex tappat något och gör anmälan om detta så registreras det i samma statistik som om ni haft inbrott. Så många brott är inte brott. Av de 276 är 34 st skedda i Bara och 23 i Klågerup, resten i Svedala. När jag tittar in på dem enskilt och tar bort sådant som inte berör alla invånare, kvarstår i Bara 2 inbrott i villa, 2 skadegörelser på skola, 3 cykelstölder, 2 ofredande, 2 stulna bilar, 3 inbrott i bil, 2 djurplågerianmälningar och 1 inbrott i företag. När jag tittar in i Klågerups anmälningar hittar jag 4 inbrott i villa, 3 cykelstölder, 1 bilstöld, 1 mopedstöld och 3 skadegörelser.

Klagomål
I Bara meddelar man mig att mopeder kör på cykelbanorna (vi tittar till det när vi har tid). I Klågerup klagar man på att mopeder/mc far fram (jag har haft trafikundervisning i förra veckan för alla 9:e klassare på Klågerupsskolan, förhoppningsvis lugnar man sig. Vi har tagit flera Epa i Klågerup sista tiden och vi vet om att en inte ger sig (vi har hans regnr)  vi kommer att ta även honom inom snar framtid)

Övrigt
Jag skrev om det sist och gör det igen för fler har blivit lurade. Jag ser tendenser på anmälningar där internet och kontokort är inblandade. Jag ber er att vara försiktiga på Internet köp inget där ni först betalar och sen får varan  om ni inte först säkrat pengarna. Många bluffare på nätet speciellt använder de Blocket. Se också upp med att ingen får tag i ert kontokort och kod, många lurar på att få tag i detta.

Höstmörkret kommer och om vi skall följa tidigare år kommer villainbrotten att öka, snälla ha inga större mängder kontanter hemma, har ni guld var smarta och göm det på ett bra ställe. Vi skall ju göra det svårt för tjuvarna, eller hur? Slutar de få med sig gods slutar de besöka våra orter!

Utanför Baraskolan har vi med kommunen skapat en bra möjlighet för alla som skall lämna sina barn på morgnarna att parkera (utanför Kuben finns 5 min p-platser) ändå ger sig inte vissa föräldrar. De skall bara stå på busshållplatsen (för att tjäna 10 m att gå) högst irriterande tyvärr måste vi köra dit och börja böta dessa föräldrar så vi får stopp på det. Det finns tom föräldrar som går in till rektorn och klagar på att bussarna står i vägen för dem!

Jag besökte Öppen hall i Klågerup och det är ett fantastiskt ideélt arbete som utförs av de vuxna. Varje lördagkväll ställer man upp och öppnar hallen för barnen. Ja, det fanns ca 60 barn mellan 12 – 18 år  i hallen, alla sprang omkring med bollar hela kvällen till 23.30 och hade roligt. En stor applåd från mig till de vuxna som ordnar detta för tänk om de inte gjort det, var och framför allt vad hade alla dessa barnen gjort då?

Har du som bilist glömt att det är 27 m stoppsträcka om man kör i 50 km hastighet?
För de som inte har bromsberedskap så är det 15 m reaktionstid (1 sek) och 12 m bromssträcka, totalt 27 m stoppsträcka. En vanlig korsning är normalt 9 m lång, något att fundera på för oss alla. Det gäller att vara fokuserad på vad man gör när man kör bil, så slipper vi onödiga olyckor.

Brottsligheten och skadegörelsen i vår kommun som helhet går ner inte mycket men den går ner, det går på rätt håll. Barnen är skötsammare än på många år, vilket gläder mig extra mycket. Narkotikan i Svedala bland ungdomarna ”tror jag” ökar, har tips och tendenser som tyder på detta. Däremot i Bara och Klågerup är min känsla att det minskar, vi är inne i ett generationsbyte. Vill vi behålla detta gäller det att alla är med på tåget.

Avslutningsvis
Framtidsmässigt skall jag om någon vecka besöka Spångholmsskolan och ha Lag o rättsundervisning där.

Var rädda om varandra så hörs vi om en månad.

Mats Jennby
Svedala polisen

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Login