Detaljplanen för Bara centrum går vidare och skall nu ställas ut. Det finns ett antal synpunkter som lämnats men på det stora hela verkar det som att Baraborna är mycket positiva till byggplanerna. En skugganalys som gjorts måste dock göras om eftersom man missat att ta hänsyn till sommartidens effekt. Idrottshallen som skall uppföras kan eventuellt bli 10,5 meter hög istället för nio. Det är PEAB som önskar detta eftersom hallen då kan användas till betydligt fler typer av aktiviteter.

Planen kommer nu att vara utställd till och med Juni månad.

Källa: SKD 2008-05-10

Image

Efter flera decennier med ett lite trist, grått torg och några butiker i låg byggnad ska Bara centrum med start i höst byggas om för tusen nya invånare.

Många Barabor i villa har redan kontaktat Peab för att höra sig för om de nya bostäderna. De flesta vill bo högt i de fyra nya höghusen, tre på tio våningar, ett på tolv.
– Ännu finns inga köer för projektet men vi har tagit emot många intresseanmälningar, säger Peter Hörnlund.

Höghusen blir Baras nya profil. Men norr om dessa nya Baraprofiler byggs ett nytt centrum med både business och kultur. Mitt bland de nya bostäderna i fyrvåningshus utmed ny Torggata, direkt norr om nuvarande centrum, byggs Baras nya bibliotek, som också blir bygdens kulturcentrum med teaterscen.
– Vi vill med biblioteket skapa ett kulturhus med flera funktioner, säger Peter Hörnlund.

På våning tre och fyra i bibliotekshuset planeras för bostäder. Mellan biblioteket och Torggatan anläggs nya Skvallertorget. Parallellt med det nya biblioteket byggs fyra stadsvillor i fyra och en halv våningar med tolv till sexton bostadsrättslägenheter i varje hus.

Hela byggprojektet ”nya Bara centrum”, som har ritats av arkitekten Greger Dahlström, börjar med att den nya idrottshallen byggs strax norr om nuvarande centrum. Lagom till skolstarten hösten därpå kan idrottshallen stå klar. Men den gamla hallen rivs inte förrän nästan hela byggprojektet är klart. Hallen blir istället fabrikslokal för Peabs produktion av väggelement till hela miljardprojektet i Bara.

Den nya idrottshallen med läktare kan liksom biblioteket användas för kulturarrangemang som teater eller annan underhållning. I idrottshuset föreslår Peab att kommunen låter inrätta kanslier för idrottsföreningarna. Man tänker sig också en lokal för ungdomar att själva driva, eventuellt med stöd av Peab. Ungdomsverksamheten kan börja redan i det befintliga centrumet där en tidigare videobutik står tom, enligt Peter Hörnlund. Höghusens första våning byggs i sluttning, vilket gör att p-platserna under de fyra husen kan angöras direkt från markplan.

Hela arbetet med att bygga om Bara centrum tar cirka fyra år och kan vara klart någon gång 2012 eller året därpå.
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Login