Anmälningarna ökar
Det senaste året har fler än 4 000 anmälningar gjorts till polisen runt om i Sverige, en ökning med drygt 100 procent på ett år. Fenomenet kallas vishing och innebär att personer blir uppringda av människor som utger sig för att representera olika företag, myndigheter eller banker. De uppringda har lurats att lämna ifrån sig inloggningsuppgifter eller uppmanats att använda sitt BankID och som en följd av detta fått sina konton tömda.

Stora pengar
Det handlar om stora pengar. I augusti i år anmäldes 650 brott till ett värde av 37 miljoner kronor, den högsta siffran hittills för en enskild månad. September och oktober visar att antalet anmälda brott fortsätter öka, men brottsvinsterna har stagnerat.

Enligt polisen är bedrägerierna välorganiserade och många personer är inkopplade i varje brott. Nätverken har enligt polisen klara kopplingar till organiserad kriminalitet då de misstänkta också misstänks för grova vapen- och narkotikabrott.

Jan-Ingvar Nilsson förmedlar några handfasta råd:
Använd aldrig din bankdosa eller ditt BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta på telefon.
Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Från Svedala kommuns hemsida:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Login