Under våren har eleverna i skolår åtta i Svedala skolor (Bara, Klågerup och Svedala) deltagit i ett skrivprojekt kallat "Ung här och nu" med stöd från Statens Kulturråd. 215 texter i form av noveller, berättelser, tankar och dikter ger ett samtidsdokument med betraktelser av tonårslivet och livet i allmänhet, i såväl fiktion som verklighetsskildringar. Elevernas texter är samlade i en tryckt antologi som delas ut till samtliga deltagande elever. Antologin kommer också att finnas till försäljning på biblioteken. Att texterna ges ut i tryckt form ger också möjligheten för framtidens unga och andra att ta del av hur det såg ut i samhället 2008. Eleverna har träffat och inspirerats av författaren Per Nilsson som har skrivit många kritikerrosade ungdomsböcker.

Eleverna har skrivit texter på temat hur det är att vara ung här och nu. Detta anknyter till att det i år är 75 år sedan de första statarskildringarna gavs ut – Moa Martinsons "Kvinnor och äppelträd", Ivar Lo- Johanssons "God natt jord" och Jan Fridegårds "En natt i juli".

Jubileet har uppmärksammats under året i samarbete med Starmuseet i Skåne och ett flertal arrangemang har genomförts. Ett delsyfte med uppmärksammandet av jubileet är att rikta fokus mot och initiera en diskussion kring litteraturens och bildningens betydelse då och idag och att inspirera till eget läsande och skrivande. Liksom dessa författare på sin tid belyste och skildrade sin samtid speglar elevernas texter deras samtid.
Många av eleverna har också varit på klassbesök på Starmuseet under våren och på nära håll fått uppleva den miljö som statarna levde i och sett på utställningen "Den fria läslusten - statarskolan i litteraturen 75 år".
 
Skrivprojektet lever vidare i form av en skrivblogg där det finns möjlighet för unga att publicera sina texter på http://ungharochnu.blogspot.com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Login