Välkommen kl 09.00 till Killehuset gärna med medhavda blommor för att klä midsommarstången.

Kl 11.00 blir det Värby församlings traditionella friluftsgudstjänst med musik med Hans Nordström. Rune Rosell sjunger. Det är Marianne Fridh Ferm som leder gudstjänsten
Därefter blir det kyrkkaffe.

Kl 12.15 blir det folkdansuppvisning av Södra Skytts Hembygdsgille och därefter fortsätter firandet runt midsommarstången med Emilia, Lena och Lennart.

Välkomna önskar Värby Villastad.

Midsommar 3

Midsommar 2

Midsommar 1

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Klågerups utegym är snart klart och en del har redan börjat använda redskapen. Underlaget består av grus eftersom det blev för dyrt att lägga ut en gummimatta.

En Klågerupsbo som provat utegymmet tycker att det är jättebra att orten fått ett sådant. Hon har dock synpunkter på att underlaget består av grus.
– Jag skulle vilja kalla det för sand. Jag tycker inte att det är så roligt att få sand i skorna när jag tränar. Redskapen är helt ok och placeringen är jättebra.

– För egen del hade jag föredragit att träna på en gummimatta eller liknande. Jag tror att det är ovanligt att man väljer ett löst underlag till ett utegym.
Utegymmet finns i närheten av skolan. En lekplats har tagits bort och ersatts av ett utegym.
Redskapen har kostat 200 000 kronor. Det är Svedala kommun som ansvarar för satsningen.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Bara scengångare skildrar i år hur slottsfrun Görvel Fadersdotter Sparres liv gestaltade sig på Torups slott för 500 år sedan.

På fredag är det premiär för Fru Görvel – kvinna i Grevefejdens tid.
Hon föddes för 500 år sedan och var under sin tid en av Nordens rikaste kvinnor.
Fru Görvel var den som lät bygga Torups slott i dåvarande Danmark.

– Trots sin rikedom lever Görvel i en tid då kvinnans officiella makt är begränsad. Hennes förmyndare är hennes far, make eller konungen. Äktenskapet blir ofta i dessa höga kretsar en politisk affär, beskriver regissör Eva Hovstadius hennes liv.
Bara scengångare har spelat sommarteater i Torup i många år. Teaterföreningen har funnits i 27 år och spelat många historiska pjäser från den egma trakten.
– 1994 satte vi för första gången upp en föreställning i Torupsladan, berättar Eva Hovstadius vidare i ett pressmeddelande. Bygdebrygd hette den och handlingen var sprungen just ur traktens historia.

De historiska dramerna blev en tradition och fortstte tills stallarna brann ner 2006.
Ensemblens medlemmar är i åldrarna 5-70 år. I föreställningen får publiken även möta Gustav Vasa, riksråd, adliga barn, pigor och drängar. Fru Görvel skildras under tolv år av sitt liv.
Föreställningen spelas i stallarna och som nämnts är det dags för premiär på fredag kväll.
Fru Görvel spelas sedan vid olika tillfällen fram till den 18 juni.
Biljetter kan bokas via kulturcentralen.

Ur Skånskan:

a45075b66c67fb497ad7424ae1af03bd 600x400

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Svedala kommun har planer på att bygga ut Spånghomsskolans matsal. Närmare 100 Barabor stöttar nu ett förslag att samtidigt lösa lokalbehovet för äldre.
Bara PRO har i många år försökt få tillgång till en tillräckligt stor lokal i Bara. I dag träffas föreningens medlemmar bland annat i Bara GIF:S lokaler.

PRO har förgäves försökt hyra tomma lokaler i Bara centrum och även försökt att få Svedala kommun att trycka på hyresvärden Peab för att få tillgång till dessa.

Nu hoppas många Barabor istället på en annan möjlighet. Spångholmsskolans matsal behöver byggas till och här ser många pensionärer en möjlighet att få lokalbehovet tillgodosett med ytterligare en utbyggnad.
Bo Christiansson som är ordförande i Bara PRO har lämnat in ett medborgarförslag som alltså stöttas av närmare 100 personer. Det går ut på att även ordna lokal till dagcentralen.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

affisch pdf

Fru Görvel - kvinna i grevefejdens tid

Välkomna ut till den gröna bokskogen och Torups Stallar för att uppleva Fru Görvel Fadersdotter Sparres liv och öde!
För 500 år sedan, år 1517, föddes Görvel. Hon beskrivs som nordens rikaste kvinna med konunga- och hövdingaätters blod i sina ådror. Maka, mor och stamfru till Torup, det röda slottet i skogen. Där lät hon bygga in sina drömmar, sitt hopp och sin kärlek. I en tid då Norden stod i brand av giriga egenintressen, intriger, korruption och ohämmat maktbegär.

"Fru Görvel - kvinna i grevefejdens tid" spelas i Stenladan, stallarna Torup.

PREMIÄR - Fredag 9 juni, kl.19.00
Lördag 10 juni, kl. 13.30 och kl. 16.00
Söndag 11 juni, kl. 13.30 och kl. 16.00
Tisdag 13 juni, kl. 19.00
Onsdag 14 juni, kl. 19.00
Torsdag 15 juni, kl. 19.00
Lördag 17 juni kl. 13.30 och kl. 16.00
Söndag 18 juni kl.13.30

Förboka biljetter på www.kulturcentralen.nu. Biljetter på plats innan föreställningen i mån av plats.

 master 725633

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

UPPROP

PEAB INFORMERAR OCH SVARAR PÅ FRÅGOR ANGÅENDE BARA CENTRUM.

  • Tid: lördag 10 juni kl 12 00-15 00.
  • Plats: Värby Torg.


Barabor – möt upp!
Gör Er röst hörd!

Värby Villastad

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Mingla med Peab Svedala kommun

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Boende på Snickarevägen har fått men inte de på Mårten Bengtssons väg. Flera fastighetsägare som bor i närheten av de planerade bostadsmoduler som ska sättas upp för nyanlända ställer sig frågande till vilka som räknas som sakägare.

Skånska Dagbladet berättade nyligen om tio bostadsmoduler som Svedala kommun vill ha bygglov för att sätta upp i Klågerup nära Bangårdsvägen. Modulerna har en total yta på 14 kvadratmeter och en boyta på tio.

Bygg- och miljökontoret har skickat ut information till ett 30-tal hushåll. Dessa har fram till den 6 juni att yttra sig.
Nu undrar flera Klågerupsbor om informationen verkligen gått fram till alla och hur fastighetsägarna valts ut. Boende på Mårten Bengtssons väg i det nybyggda området Klågerups backar finns inte med på sändlistan. Det gör däremot fastighetsägare på Bagarevägen och Snickarevägen som ligger längre bort från platsen.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Fler artiklar...

Sida 1 av 132

Första
Föregående
1
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Login