De provtagningar som hittills gjorts på gårdar runt om Bara/Klågerup där salmonellasmitta tidigare upptäckts visar att inga djur längre bär på smittan. Provtagning pågår av ca 35 anläggningar med hästar i det aktuella området. 

Provresultat har kommit från provtagningar av resterande djur på gården i Bara där en häst tidigare visats vara salmonellasmittad. Resultaten visar att vare sig den tidigare smittade hästen eller övriga hästar på gården har salmonellasmittan. Även gårdens höns är fria från salmonella enligt senaste provtagningen.

En andra provomgång från köttdjur på en gård i Klågerup där smittan också påvisats tidigare, visade att det inte fanns någon förekomst av salmonella hos djuren. Någon förekomst av salmonella hittades inte heller på gård i Grevie eller gård i Svedala.
Provtagning pågår av ca 35 anläggningar med hästar i det aktuella området med hjälp av lokala veterinärer samt distriktsveterinärer i Flyinge. Provresultaten kommer att redovisas löpande.

LÄNSSTYRELSEN

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Image

På utvalda platser (lyktstolpar) i Bara och Klågerup har kommunen placerat ut hundlatrinpåsar och behållare för hundlatrin.

Kartorna visar var påsarna finns placerade.

Positioner i Bara Positioner i Klågerup
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Hygienrutiner från Länsstyrelsen till hästägare med anledning av salmonellasmitta i Svedalaområdet. Salmonella smittar i princip bara från gödsel och via munnen. Gödselförorenade livsmedel kan därför utgöra en smittkälla.

Information (PDF-fil)
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Svedala kommuns informationschef Anna Vroland kommer till medborgarkontoret för att fånga upp dina önskemål och tankar kring kommunens nya webbplats som är under uppbyggnad. Vilken information är viktigast för dig? Vilka funktioner vill du att vi erbjuder? Välkommen att diskutera, fundera och fråga!

 

Medborgarkontoret i Bara (Biblioteket), onsdag 10/9, 17.00-18.30

Medborgarkontoret i Klågerup, måndag 8/9, 17.00-18.30

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Glöm inte att mellan veckorna 27-34 (30/6 - 22/8) så hämtas hushållssopor varje vecka hos de abonnenter som normalt har hämtning varannan vecka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

I samband med anläggningen av nybyggnadsområdet Bantisteln så har det byggts en damm som har blivit tillhåll och lekplats för barn i Bara. Det har från kommuninvånare framförts att denna borde vara inhägnad oavsett om den är permanent eller ej.

Enligt en artikel i Skånskan så har kommunen lovat att åtgärda problemet och ett en meter högt stängsel skall sättas upp så snart som arbetena med dammen är slutförda.

Läs mer i Skånskan

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Vi hade önskat att det fanns lite mer upplyftande nyheter att rapportera men så här års handlar det tyvärr mycket om inbrott, stölder och skadegörelse. Senast har nu Värbyskolan och Hattstugan drabbats - krossade fönster, klotter och annan förstörd utrustning är resultatet av förövarnas framfart. Om det är lokala förmågor eller tillfälliga besökare som ligger bakom är inte känt.

Ytterligare inbrott har också skett, denna gången i en villa på Bara kyrkoväg. Via en stege har man tagit sig in på ovanvåningen, brutit upp ett kassaskåp och tömt detta på sitt innehåll. Förövarna har enligt uppgift fått med sig cirka 60.000:- i kontanter.

I Bara har Rödluvans förskola vid ett antal kvällar haft besök av ungdomar som inte bara uppehåller sig på området utan även dricker, krossar flaskor och ytterligare andra former av skadegörelse. Polisen har enligt uppgift normalt sett inga resurser att skicka på uppdrag som detta - det prioriteras uppenbarligen lågt. Som bekant finns ingen polis stationerad i varken Svedala eller Bara så tyvärr är detta fenomen något som bara verkar accepteras.

Vi som bor här kan bara titta på och konstatera att rutor krossas på förskolorna och busshållplatserna tämligen regelbundet. Eftersom det inte finns någon polis synlig eller som patrullerar här ens ibland så är det i princip fritt fram. Idag finns det praktiskt taget ingen som vågar att ingripa på eget bevåg - av förklarliga skäl. Detta är ju inte heller något som polisen rekommenderar - Man skall ringa 112 och begära polisen...

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Image

Nattvandring är ett engagemang som verkligen är lovvärt. Förutom den grupp som finns i Bara så finns en motsvarande verksamhet i Klågerup. ´

Deras webmaster har bett oss att tipsa om deras hemsida på nätet där ni kan läsa mer. Adressen till deras website är: www.nattarna.se

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Fler artiklar...

Annons
Annons

Login