Flera garage på Spångholmsgatan har haft inbrott och både däck och fälgar har stulits.

Inbrotten upptäcktes i måndags morse. Från ett garage stals fyra däck och fälgar. Garaget var olåst men ägaren har uppgett att han brukar låsa.
Från ett annat garage stals också fyra däck. Här finns det misstanke om att tjuven tagit sig in genom en loftgång. För att ta sig ut har personen brutit upp garagedörren inifrån. Från ett tredje garage stals fyra fälgar. Här har garageporten brutits upp. Samtliga garage som haft inbrott finns på Spångholmsgatan i Bara.

Ur Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Om ett år ska Baras nya förskola med plats för 160 barn stå klar. Våren 2019 beräknas det bli inflyttning i de första husen på Bara backar. Ett område som när det är fullt utbyggt kommer att ha 240 nya bostäder.

Byggtrafiken är tät på förlängningen av Idrottsgatan i den västra utkanten av Bara. Uppe på en höjd byggs den nya förskolan. En gång- och cykelväg i en tunnel under Idrottsgatan är redan klar och terrasering och gatubyggnad pågår.

– Tidsplanen håller trots att väderförhållandena inte varit de bästa, konstaterar Fabian Christensson som är projektledare på Svedala kommun. I augusti kommer byggandet av de första bostäderna att starta.
– Intresset för området är stort. Jag har fått många samtal och det är samma sak för de olika exploatörerna. Vi kommer att ha en marknadsföringsdag här på området i mars.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Efter återkommande förstörelse har cykelpumpen i Bara tagits bort och det är i nuläget oklart när en ny kommer på plats. Pumparna i Svedala är bortplockade sedan tidigare eftersom Svedala kommun tröttnat på att ständigt laga dem.

För snart två år sedan installerades den röda cykelpumpen på Värbytorget i Bara.
Detta efter ett medborgarförslag från Malin Girke. Pumpen kostade omkring 10 000 kronor.

Inte bara cyklister utan även folk med rollatorer och barnvagnar gladdes åt att kunna fylla luft i sina däck.
Nu har gatu- och parkenheten plockat bort pumpen.
– Vi har haft problem med förstörelse hela tiden, berättar enhetschef Lennart Hansson.
– Slangen slits sönder och andra delar också. Ibland har man ryckt och dragit i pumpen så att delarna lossnat.
Pumpen har lagats ett flertal gånger. Det är svårt att hitta reservdelar och blir för dyrt i längden. Nu har pumpen plockats bort.
– Man bygger vid torget och vi får se vad som händer. Förhoppningsvis kan vi sätta upp en ny och stabilare pump när byggena är avslutade.
Även i Svedala har två cykelpumpar plockats bort sedan skadegörelsen blivit för omfattande.

– Vi förstår inte varför folk håller på så här och förstör hela tiden. Det känns mycket tråkigt.
Den enda cykelpump som kommunen ansvarar för finns just nu vid Stortorget i Svedala

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Bara Mineraler oroas av planerna på nya bostäder strax intill företaget och konstaterar att det är med bestörtning som man tagit del av översiktsplanen.

I ett yttrande från styrelsens ordförande Inge Haby meddelar han att företaget kommer att kämpa emot den planerade bebyggelsen.
– Bara tätort behöver fler arbetsplatser inte mindre för att vara ett levande och attraktivt samhälle. Vår arbetsplats har i mer än 100 år gett arbete åt traktens folk. I dag arbetar fler än någonsin här och vi önskar att kunna expandera.

– Vi vill inte vara verksamma i en kommun som motverkar detta, skriver Inge Haby till Svedala kommun.
Han yttrar sig över förslaget till översiktsplan. I planen har Svedala kommun lagt in ett utbyggnadsområde som gränsar till företaget i väster.
Bara Mineraler hade under våren 2017 ett möte med Svedala kommun. Då diskuterades den framtida bebyggelsen och företagets framtidsplaner. Nu kan Inge Haby konstatera att inget av det som företaget framförde har beaktats i översiktsplanen.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Längst in i den öde korridoren i centrumbyggnaden huserar folktandvården sedan 1975. Snart startar byggandet av nya lokaler.
Många som flyttat från både Bara och Klågerup fortsätter att gå hit.

– Ibland blir vi själv förvånade över att folk hittar hit nu när halva centrumbyggnaden är riven, berättar klinikchef Helene Krook och kliniksamordnare Louise Sandström. En del frågar om vi verkligen finns kvar här och det gör vi ett tag till.
– Givetvis ser vi mycket fram emot de nya lokalerna där vi också får flera behandlingsrum och helt ny inredning och övrig utrustning. Många vet inte om att vi ska flytta men det berättar vi för alla som kommer hit.

Folktandvården Skåne har haft olika namn sedan den flyttade in i de här lokalerna i Bara.
Numera samarbetar kliniken med Folktandvården Videdal i Malmö. Helene Krook är klinikchef för båda.
– Med tanke på hur länge vi varit här så är lokalerna välhållna, fortsätter de båda. Våra yngsta besökare är i ettårsåldern och vi har många som är över 90 år också.
– En del är nyinflyttade. Andra har gått här sedan de var små och kommer hit nu med sina barn. Det är en härlig blandning av olika åldrar här, fortsätter de båda.
Utanför pågår byggandet av nya lägenheter vid Torggatan. Folktandvårdens eget nybygge har inte startat än men snart. Nya lokaler ska byggas av Volito fastigheter där det tidigare fanns en Icabutik.
– Om planen håller ska det bli inflyttning i november. Det är jätteroligt att folktandvården satsar på kliniken och nya lokaler i Bara.
– Baraborna blir bara fler och fler. Vi ligger nära Malmö. Vi utökar våra öppettider, satsar på drop in, har allmän- och specialistkompetens, jobbar hälsofrämjande och vill förebygga och vara tillgängliga för våra kunder, tillägger Helene Krook.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Nu väcker Peab nytt liv i planerna för Bara söder. I projekt Spångholmsgården som är mindre än föregångaren ingår hotell, konferens och spaanläggning med 170 gästrum.

Stommen i projektet är ekonomibyggnaderna till Spångholmsgården som ska byggas om, enligt planerna. De äldsta byggnaderna är från mitten av 1800-talet och beskrivs som projektets epicentrum.
– Vi vill bevara de äldre ladugårdsbyggnaderna som är karakteristiska för området, berättar Pia Andersson som är vd för Annehem bygg och projekt AB.

Peab vill bygga om den gamla gården till konferensanläggning och här görs endast en del ändringar i exteriören.
Mittemot planeras det nya hotellet som får en utformning som påminner om PGA: s klubbhus som ligger strax intill.
Här är förhoppningen att det ska gå att riva mangårdsbyggnaden från början av 1900-talet. Bygg- och miljönämnden har tidigare sagt nej till detta.
För mer än tio år sedan presenterades storstilade planer på äventyrsbad, hotell och hundratals nya bostäder.

Läs mer i Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Det är deras arbete med matsvinn ur ett barnperspektiv som har resulterat i en förstaplats.

Tävlingen har utlysts av branschföreningen kost o näring och omröstningen var mycket jämn.
Förskolan fick nyligen ta emot Kök och Pedagogiks vinnartallrik.
Den delades ut av Camilla Wiström från kost och närings fokusgrupp förskola o skola. Det fanns tre finalister och det var en mycket jämn omröstning.
Vinnartallriken togs emot av kock Gertie Jönsson och pedagog Sophie Anderssn. Detta berättar kost o näring om på sin webbplats.
Förskolans tävlingsbidrag har rubriken “Matsvinn ur ett barnperspektiv”
Hattstugans förskola arbetar bl a med att barnen får vara med och väga avfallspåsarna.
Förskolan är pilotförskola i Svedala kommun och deltar i projektet Översta steget som drivs av Hållbar Utveckling.
I projektet mäter och väger vi matsvinnet tillsammans i köket. Barnen deltar tillsammans med pedagog och kock och hjälper till att väga våra avfallspåsar. Först får de gissa vilken påse som väger mest respektive minst heter det i beskrivningen som finns på kostonaring.se.
Därefter sätter de en påse i taget på vågen och berättar vilka siffror det står. Sedan byter de påse och läser av denna. Därefter tittar vi på siffrorna och jämför vilken påse som var tyngst respektive lättast.
Personal o barn använder sig av matematik vid varje tillfälle när de arbetar tillsammans i köket.
Detta kan även vara när de bakar och behöver mäta och väga ingredienserna.

                                     handla billigt i england matkassebakning

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Tiden för att tycka till om förslaget till översiktsplan gick ut vid årsskiftet och 160 yttranden har skickats in. Innan planen kommer ut på samråd ska alla synpunkter gås igenom igenom och eventuella förslag till ändringar tas upp och beslutas av kommunstyrelsen.

Av de yttranden som kommit in kommer mer än 100 stycken från allmänheten. Ett 70-tal invånare i Krågeholm med omnejd står bakom ett gemensamt yttrande.

De vill stänga Krågeholmsvägen för genomfartstrafik oc vill istället att en ny väg dras. Byborna menar att detta ska prioriteras i en detaljplan.

Övriga synpunkter kommer från andra privatpersoner, länsstyrelsen och övriga myndigheter, företagare, föreningar, politiska partier med flera.
Redan nu i veckan kommer styrgruppen för översiktsplanen att ha ett möte.
– Vi ska titta igenom och samanställa yttrandena, berättar planarkitekt Jeanette Widén Gabrielsson som sitter med i styrgruppen. Bland synpunkterna finns flera förslag på ändringar.

Läs mer i Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Peab funderar vidare efter att ha fått nej av bygg- och miljönämnden till att riva mangårdsbyggnaden till Spångholmsgården.
– Vi får tänka om, konstaterar Pia Andersson som är vd för Annehem bygg och projekt AB.

Förra året sade bygg- och miljönämnden nej till förfrågan från Peabkoncernen om att få riva tegelbyggnaden från 1901.

Enligt uppgift har huset inte varit uppvärmt på flera år och det är i nuläget i ett dåligt skick.
Bygg- och miljönämnden motiverade sitt beslut med att huset ingår i en historiskt intressant gårdsmiljö. Det blev nej till rivningsansökan.
Teglet är lagt i olika färger och ger byggnaden ett tidstypiskt utseende, meddelade bygg- och miljönämnden.
Fastighetsägaren har dock inte helt gett upp tanken på rivning.
– Vi har pratat med Svedala kommun och de har bett oss att återkomma med ett nytt förslag på vad vi vill göra, berättar Pia Andersson. Fastigheten ligger i det område där det planerats för hotell, bad och nya bostäder.

7f4a857e29f1e6380dc6099a99a82021 597x400

Läs mer i Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Fler artiklar...

Sida 9 av 137

9
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Login