Bidrag från Henrik Nordholm:

Hittade av en slump att det fanns en fotograf och fågelskådare vid namn Paul Rosenius som redan i början på 1900-talet var härute vid Bara och fotograferade fåglar. Finns en hel del bilder från Barasjön (norr om Bara) som idag är rätt igenvuxen, men är ett intressant område att kika närmare på. Man blir ganska ödmjuk med tanke på den utrustning han måste ha haft.

Han lär ha varit en av de första i Sverige med att fotografera fåglar och det gjorde han just här för över hundra år sedan!

Citat: »Den gamla formen för jakt, den blodiga, kommer, tror jag, allt mindre att utöfvas. Framtidens jakt skall mer och mer blifva jakten med kamera. Denna vållar ingens död och ingens pina, och den låter lefva i tvåfaldig mening: jaktföremålet får behålla lifvet och får därtill ett andra, mer eller mindre oförgängligt lif i den bild som griper ett ögonblick af dess tillvaro.«

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Hur såg det ut i Svedala kommun 1957? Utforska ditt närområde genom att dra i listen, zooma och flytta.

Klicka på bilden för att komma igång:

barasatellitbild

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Bilder som togs i samband med rivningen av silobyggnaden vid Malmövägen 

Rivningen skedde år 1980 - 1981. Mer information kommer så snart vi sammanställt ytterligare.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Invånarnas kritik mot hur kommunen hanterar problemen i Bara är inte någon ny företeelse. I en artikel i Sydsvenskan från April 2005, talas om exakt samma exakt typ av problem som fortfarande existerar. Kritiken handlar främst om att kommunen överlämnar åt föräldrar och frivilliga att på eget initiativ lösa problemen och ordna mötesplatser för ungdomarna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Många känner ju till att det en gång i tiden funnits en järnväg som passerade Bara. Det var Malmö - Genarps Järnväg (MGJ) som trafikerade sträckan och Bara hade sitt eget stationshus. Järnvägen invigdes år 1894 och det sista tåget rullade från Malmö mot Genarp den 8 maj 1948.

   

Bilder från Bara station år 1934 och en tidtabell från ett av dom sista åren.

   

Kartan visar järnvägens sträckning genom Bara. För att göra det lite intressant har vi tagit kartan och placerat den ovanpå en flygbild över Bara som det ser ut idag.

   

Bilderna visar bokskogens restaurang - en bild från tidigt 1900-tal, dansbanan och stationen "Bokskogen Övre". Bokskogens restaurangbyggnad brann ned år 1960.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Fler artiklar...

Sida 1 av 3

Första
Föregående
1

Login