Baraportalen

Bara Mineraler oroas av planerna på nya bostäder strax intill företaget och konstaterar att det är med bestörtning som man tagit del av översiktsplanen.

I ett yttrande från styrelsens ordförande Inge Haby meddelar han att företaget kommer att kämpa emot den planerade bebyggelsen.
– Bara tätort behöver fler arbetsplatser inte mindre för att vara ett levande och attraktivt samhälle. Vår arbetsplats har i mer än 100 år gett arbete åt traktens folk. I dag arbetar fler än någonsin här och vi önskar att kunna expandera.

– Vi vill inte vara verksamma i en kommun som motverkar detta, skriver Inge Haby till Svedala kommun.
Han yttrar sig över förslaget till översiktsplan. I planen har Svedala kommun lagt in ett utbyggnadsområde som gränsar till företaget i väster.
Bara Mineraler hade under våren 2017 ett möte med Svedala kommun. Då diskuterades den framtida bebyggelsen och företagets framtidsplaner. Nu kan Inge Haby konstatera att inget av det som företaget framförde har beaktats i översiktsplanen.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Längst in i den öde korridoren i centrumbyggnaden huserar folktandvården sedan 1975. Snart startar byggandet av nya lokaler.
Många som flyttat från både Bara och Klågerup fortsätter att gå hit.

– Ibland blir vi själv förvånade över att folk hittar hit nu när halva centrumbyggnaden är riven, berättar klinikchef Helene Krook och kliniksamordnare Louise Sandström. En del frågar om vi verkligen finns kvar här och det gör vi ett tag till.
– Givetvis ser vi mycket fram emot de nya lokalerna där vi också får flera behandlingsrum och helt ny inredning och övrig utrustning. Många vet inte om att vi ska flytta men det berättar vi för alla som kommer hit.

Folktandvården Skåne har haft olika namn sedan den flyttade in i de här lokalerna i Bara.
Numera samarbetar kliniken med Folktandvården Videdal i Malmö. Helene Krook är klinikchef för båda.
– Med tanke på hur länge vi varit här så är lokalerna välhållna, fortsätter de båda. Våra yngsta besökare är i ettårsåldern och vi har många som är över 90 år också.
– En del är nyinflyttade. Andra har gått här sedan de var små och kommer hit nu med sina barn. Det är en härlig blandning av olika åldrar här, fortsätter de båda.
Utanför pågår byggandet av nya lägenheter vid Torggatan. Folktandvårdens eget nybygge har inte startat än men snart. Nya lokaler ska byggas av Volito fastigheter där det tidigare fanns en Icabutik.
– Om planen håller ska det bli inflyttning i november. Det är jätteroligt att folktandvården satsar på kliniken och nya lokaler i Bara.
– Baraborna blir bara fler och fler. Vi ligger nära Malmö. Vi utökar våra öppettider, satsar på drop in, har allmän- och specialistkompetens, jobbar hälsofrämjande och vill förebygga och vara tillgängliga för våra kunder, tillägger Helene Krook.

Läs mer på Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Nu väcker Peab nytt liv i planerna för Bara söder. I projekt Spångholmsgården som är mindre än föregångaren ingår hotell, konferens och spaanläggning med 170 gästrum.

Stommen i projektet är ekonomibyggnaderna till Spångholmsgården som ska byggas om, enligt planerna. De äldsta byggnaderna är från mitten av 1800-talet och beskrivs som projektets epicentrum.
– Vi vill bevara de äldre ladugårdsbyggnaderna som är karakteristiska för området, berättar Pia Andersson som är vd för Annehem bygg och projekt AB.

Peab vill bygga om den gamla gården till konferensanläggning och här görs endast en del ändringar i exteriören.
Mittemot planeras det nya hotellet som får en utformning som påminner om PGA: s klubbhus som ligger strax intill.
Här är förhoppningen att det ska gå att riva mangårdsbyggnaden från början av 1900-talet. Bygg- och miljönämnden har tidigare sagt nej till detta.
För mer än tio år sedan presenterades storstilade planer på äventyrsbad, hotell och hundratals nya bostäder.

Läs mer i Skånskan:

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Fler artiklar...

Sida 4 av 442

4

GBP

USD

EURO

Login